020 – 6140305      Contact  

   

Econasium: Jeugdraad Circl ABN

Aftrap jeugdraad ABN 
Eén van de partners waar mee we als school aan het econasium werken, is ABN Amro. Zij hebben een duurzaamheidspaviljoen gebouwd op de Zuid-as, genaamd de Circl en hebben ons gevraagd om mee te werken aan de invulling van de programmering voor de jeugd. De bedoeling is dat in het paviljoen allerlei activiteiten worden ontplooid die in het teken staan van duurzaamheid en in het bijzonder circulaire economie. 
Eén van de projecten die bovenbouwleerlingen in het vak O3 kunnen kiezen, is zitting nemen in de nieuw te vormen jeugdraad van het paviljoen, de Youth Circl. Deze jeugdraad zal bestaan uit ongeveer 12 kinderen tussen 8 en 18 jaar. De raad zal een adviserende en ontwikkelende rol krijgen in de programmering voor de jeugd. Zo gaan zij in overleg met elkaar en met ABN over te geven workshops, trainingen, projecten, et cetera. 
Vanuit onze school doen drie leerlingen mee die het vak O3 gaan volgen: Christie uit 3A, Kaoutar uit 3B en Chaimae uit 3C. Aanstaande vrijdag zullen zij in de Circl de aftrap van de jeugdraad bijwonen.

Jeugdraad Circl ABN 
Vorige week berichtte ik dat drie van onze toekomstige O3-leerlingen afgelopen vrijdag aan hun allereerste project zouden beginnen. En inderdaad, vrijdag was het zover: Christie, Kaoutar en Chaimae liepen rond half vier het hoofdkantoor van ABN binnen. Vooraf had ik, als interim-coach, een kort overlegje met ze gehad over de manier van coaching in het econasium en hoe dat kan verschillen met de algemene opvatting over de taken van een coach. Belangrijkste daarin was, dat ik hen niet meenam naar ABN, maar zij mij en dat ze mij konden inschakelen waarbij zij dat prettig zouden vinden. 
Na binnenkomst, waarbij de meiden voor hun coach uit gingen, waren er eerst wat bewonderende blikken op de pracht en praal van het hoofdkantoor (geheel gemaakt uit marmer en andere verfijnde stoffen), vervolgens een lichte paniek omdat ze geen idee hadden hoe ze te weten zouden komen waar ze heen moesten. Uiteindelijk trok Chaimae de stoute schoenen aan en heeft de rest van de binnenkomst geregeld. 
De rest van de dag verliep ontspannen en voor de leerlingen vlekkeloos. De ontvangst was hartelijk en na een introductie en rondleiding in het duurzaamheidspaviljoen Circl (op de Zuid-as, naast het ABN-hoofdkantoor) zijn de 10 leerlingen van onze school, Lumion, Merkelbachschool (PO) en twee leerlingen van ABN-medewerkers aan de slag gegaan als jeugdraad van de Circl. 
De leerlingen vonden het spannend en ontzettend leuk. Dit was alvast hun eerste ervaring in een andere omgeving dan die ze gewend zijn. Mooi om te zien. “Jeetje, wat veel pakken lopen hier rond, komen wij aan in onze spijkerbroek” was één van de mooie reacties op deze andere wereld die onze drie leerlingen met ferme stappen hebben betreden.

Eelko Kruse