020 – 6140305      Contact  

   

Ons Econasium

Leer alles over de mens en de wereldbol

We hebben maar één wereld waar we verstandig mee om moeten gaan. Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord over de opwarming van de aarde, te veel CO2 in de lucht, plastic soep in de oceanen, groene energie, milieuvervuiling en overbevolking. Grote thema’s waar jij mee te maken gaat krijgen. Waar je misschien je beroep van gaat maken.

Die staan centraal tijdens de Econasiumprojecten. Die krijg je naast de gewone lessen. Ook leer je wat erbij komt kijken om een groene ondernemer te worden. En hoe je aandacht geeft aan duurzaamheid, hoe je extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering in de wereld tegengaat. We duiken bovendien in alledaagse dingen, zoals drinkwater en eten. Je zult je verbazen over de enorme wereld die erachter zit. In de brugklas zuiver je bijvoorbeeld slootwater. Durf jij dat daarna te drinken?

Het groene Econasium en Ecolab van Comenius Lyceum vormen een prachtige vleugel boordevol planten en dieren.

Challenges

Je gaat daarbij ook zelfstandig werken, meer samenwerken en je creativiteit verbeteren. Daar heb je je hele leven profijt van. En je krijgt leuke challenges. Zo ga je iets eetbaars kweken in onze eigen ecokas. Je bedenkt met je groepje ook hoe je dit eten gaat verkopen. Wie haalt de hoogst opbrengst?

In de eerste klas: wat is jouw invloed?

Je onderzoekt hoe jij de wereld beïnvloedt en omgekeerd. (Wist je bijvoorbeeld dat er voor één hamburger net zoveel water nodig is als voor twee maanden douchen?)

In de tweede klas: de relatie tussen de mens en de natuur

Waar hebben we de natuur eigenlijk voor nodig? Hoe kunnen we goed voor haar zorgen? Je onderzoekt bijvoorbeeld waar het kraanwater in Amsterdam vandaan komt.

In de derde klas: hoe kun jij bijdragen?

Je kijkt naar je eigen toekomst en die van de wereld om je heen. Je maakt bijvoorbeeld met een groepje medeleerlingen een ondernemingsplan voor een duurzaam bedrijf.

 

In het Econasium werkt de school samen met bedrijven en organisaties. Zoals de Hortus Botanicus, de Vrije Universiteit en de Gemeente Amsterdam.

Wist je dat wij de enige school in heel Nederland zijn met een groen Econasium?