020 – 6140305      Contact

Kwaliteit en resultaten

Onderwijsresultaten

U kunt onze resultaten in de afgelopen schooljaren vinden op de website ScholenOpDeKaart. Speerpunt voor onze school blijft het verbeteren van de opbrengsten. We maken deze keuze op basis van onze eigen bevindingen en die van de onderwijsinspectie.

Enquêtes over de leskwaliteit

Zowel op het vwo, de havo als de mavo werken wij hard aan de onderwijskwaliteit. Daarbij betrekken we onze leerlingen en ouders. We houden bijvoorbeeld enquêtes over de leskwaliteit, doen tevredenheidsmetingen en voeren overleg met het leerlingenparlement en de leerlingenraad. Ook geven we veel aandacht aan ons leer- en leefklimaat. Hoe leerlingen en docenten met elkaar omgaan, bepaalt immers in grote mate de resultaten en kwaliteit van het onderwijs. Zoals altijd kijken we kritisch naar de examenresultaten om onze leerlingen in de volgende jaren nog beter te kunnen begeleiden. Opbrengstgericht werken vormt de basis van de begeleiding in alle leerjaren. In de vakwerkplannen staat voor elk vak aangegeven hoe we aan verbeteringen werken.

Examencijfers van de afgelopen drie schooljaren

De inspectie kijkt naar het gemiddelde cijfer voor het centraal examen (CE), omdat deze cijfers een indicatie geven van het niveau waarop een school haar leerlingen heeft gebracht. Op de website van Scholen op de Kaart zijn onze resultaten van de afgelopen jaren terug te vinden. Wij analyseren elk jaar onze prestaties en zoeken continu naar mogelijkheden voor verbetering.

Instroom-, doorstroom- en uitstroomgegevens (IDU)

Met de IDU-gegevens krijgen zowel wij als u, als ouder, inzicht in de interne doorstroom van leerlingen en hun uitstroom naar vervolgopleidingen of de arbeidsmarkt. Deze gegevens zijn ook te vinden op de website van Scholen op de Kaart.

Slagingspercentage eindexamen

Slagingspercentages geven een belangrijk beeld van de prestaties van een school. Dit percentage laat zien hoeveel leerlingen hun eindexamen succesvol hebben afgerond. Voor scholen is het een belangrijke graadmeter, omdat het inzicht biedt in de effectiviteit van het onderwijs en de begeleiding die aan de leerlingen wordt geboden.

Het Comenius Lyceum gebruikt deze cijfers om het onderwijs te evalueren en waar nodig verbeteringen door te voeren. Elk jaar worden de slagingspercentages geanalyseerd, waarbij gekeken wordt naar trends en mogelijke oorzaken van lagere of hogere resultaten. Op basis hiervan kunnen maatregelen worden genomen, zoals extra ondersteuning voor bepaalde vakken of aanpassingen in de voorbereiding van leerlingen op het examen. De slagingspercentages van afgelopen jaar zijn te vinden op de website van Scholen op de Kaart.

Huiswerkbegeleiding

Alle leerlingen uit klas 1 kunnen zich aanmelden voor huiswerkbegeleiding. Tijdens deze lessen maken zij onder begeleiding hun huiswerk. Dit schooljaar werken wij samen met de Weekendacademie. De leerlingen leren onder begeleiding hoe ze hun huiswerk kunnen plannen, ontdekken hoe ze het beste leren, maken het huiswerk van die dag, of werken vooruit aan een toets. De leerlingen worden hierbij begeleid door hun mentor en vakdocenten.

Zelfstandig en samen verantwoordelijk

In de bovenbouw begeleiden we leerlingen stapsgewijs naar meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces en studieprestaties. De mentor bewaakt de studievoortgang van zijn leerlingen, aan de hand van de studiewijzers. We stimuleren leerlingen om tijdens tussenuren en bij lesuitval te studeren in de mediatheek.

We vragen ook u als ouders/verzorgers de studievoortgang in de gaten te houden via Magister, de studievoortgang is immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid. U hebt daartoe van ons een inlogcode ontvangen. Bent u die kwijt? Dan kunt u een nieuwe aanvragen bij de administratie.