NUMMER 38
5 JULI 2024
SCHOOLJAAR 2023-2024

NUMMER 38
5 JULI 2024
SCHOOLJAAR 2023-2024

Wat een vreugde

Wat een vreugde was er af te lezen van de gezichten van ouders, leerlingen, en al het personeel. Blije leerlingen die eindelijk hun diploma’s in ontvangst mochten nemen, en de prachtige woorden die over hen werden uitgesproken. Je zag elke leerling glimlachen, het personeel lachen, en de ouders de woorden waarderen. Bedankt allemaal voor jullie inzet tijdens de diplomering. Een speciale dank gaat uit naar de collega’s van de feestcommissie, die zich de afgelopen dagen enorm hebben ingespannen, zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering. Het was een succes. Complimenten!

Vanaf volgende week worden de lokalen leeggehaald, en we gaan richting vakantie beginnen met het schoonmaken van de vloeren in de lokalen. Denkt u er alstublieft aan alle kasten en bureaus in de lokalen op te ruimen? En vergeet ook de koelkasten niet. Bekijk de foto om te zien wat het opruimen met je doet (Pim en Job). Dat wil jij toch ook?

Wat is er verder deze week gebeurd? Een zekere Thomas beweerde op LinkedIn dat hij bij het Comenius Lyceum werkte. De alertheid van het team was erg scherp. Thomas heeft een net bericht van mij ontvangen en heeft dit inmiddels aangepast naar het Comenius College. Het is verder wel opvallend dat sommige (ex-)collega’s hem wel in hun netwerk hebben, hoewel ik vermoed dat ze hem niet echt kennen. Oh ja, en ons vorige gebouw krijgt weer een onderwijsbestemming (klik hier voor het artikel). Wij moesten zelf verhuizen vanwege fijnstof en geluidsnormen… Een opmerkelijke ontwikkeling, en ik ben niet de enige die dat vindt.

Marouane

PHOTO-2024-07-05-12-10-22
PHOTO-2024-07-05-22-49-13

Aken – Blegny

Alweer 5 weken geleden, maar toch even een korte terugblik op het avontuur met de 3e klassen havo& vwo. We waren naar Aken (DE) en Blègny (BE), ook hebben we later nog even gegeten in Visé (BE).

In de bus naar Aken hadden we fantastisch zonnig uitzicht, en zodra we na drie uur rijden stopten om uit te stappen kwam de eerste bui naar beneden, dat was even pech hebben. Leerlingen en docenten die wilden schuilen, hadden dubbel pech want het bleek een regionale feestdag, namelijk: Sacramentsdag (Fronleichnam). Dus, alle winkels dicht. Gelukkig werkte het vulkanische bronwater wel en je kon de Domkerk bezoeken.

Vervolgens zijn we naar de mijn gegaan, tot ongeveer 40 meter diepte werden we door een aantal oud kompels door een stuk mijngang gevoerd. Daarbij werd verteld hoe de werkomstandigheden waren, socialistisch getinte anekdotes verteld in een beetje Frans-achtig Nederlands. Een enkele groep leerlingen uit 3 vwo kon zich helaas niet goed focussen, die zijn ter plaatste aangesproken en zo vervolgden wij onze weg naar het avondeten.

Dit vond plaats in Visé, aangezien daar veel verschillende snack snaai en ander ongezond voedsel te vinden is. Ikzelf heb ook genoten van een lokale specialiteit, de Mitraillette. Jammer dat we die in Amsterdam niet hebben want er is geen betere manier om een ‘vette bek’ te scoren.

Dank aan alle begeleiders. Hulde zou ik zelfs willen zeggen. Het was een harstikke gezellige, en dikwijls leerzame dag. Op naar volgend jaar, en dan gaan we een hele week 😊

Pieter

Aken 1
Aken 2
Aken 3
aken 4

Maatschappelijke stage en koelkasten

Mohammed Nassim uit 4B liep afgelopen maandag, dinsdag en woensdag bij mij zijn maatschappelijke stage. Een noodgreep nadat hij stage had gelopen bij een bedrijf dat winst maakt in plaats van bij een non profit. Elke dag was hij stipt op tijd aanwezig. Nadat Nassim van mij een kleine rondleiding had gekregen door de school hebben we samen nagekeken en cijfers ingevoerd. Dinsdag hebben we de presentaties van de mavo beoordeeld en de koelkasten in de personeelskamer schoongemaakt. We kregen meteen vele verzoeken om ook bij mensen thuis onze poetskunsten in te zetten, maar nadat we onze prijs vertelden krabbelden de meeste mensen terug 😉 Woensdag heeft Nassim een klein onderzoek in de buurt uitgevoerd; hoe vinden de nieuwe bewoners het samenleven met een school?

Een kleine noot vanuit mij met betrekking tot de koelkasten: Wij hebben alles wat over de houdbaarheidsdatum was of grijs/groen zag van de schimmel weggegooid. Mocht je iets gemist hebben wat je nog graag had willen bewaren hopen we dat je het ons kan vergeven.

Zou iedereen die de aankomende weken de koelkasten nog gebruikt willen zorgen dat er een naam en datum op je spullen staat? Er zit een marker op de koelkast geplakt. Dan maak ik 19 juli een laatste rondje door de koelkast zodat we na de vakantie fris kunnen beginnen.

Dank aan Samir voor de foto!

Eva

Koel Cla

Overgang in lokalen naar laptops

Zoals eerder aangekondigd gaan we overstappen op het gebruik van docentenlaptops in de lokalen. De huidige docentencomputers die in de lokalen staan zijn verouderd en worden niet vervangen. In de nieuwe situatie liggen er twee kabels bij het docentenbureau, waarmee verbinding wordt gemaakt met het digibord: een hdmi-kabel (voor het beeld) en een usb-kabel (voor de touchbediening). Deze kabels kunnen eenvoudig worden aangesloten op de laptops.

In het verleden is naast de standaard kantoorsoftware gebruik gemaakt van specifieke digibordsoftware bij het lesgeven met het digibord. De meeste van deze software werkt inmiddels niet goed meer samen met het digibord en/ of Windows 11. Het meest geschikt om te gebruiken zijn Prowise Presenter (zie https://www.prowise.com/product/prowise-presenter/ ) en Microsoft Whiteboard (kan worden geïnstalleerd vanuit de Microsoft Store).

Mocht je overige software gebruiken die wel op de huidige docentenpc’s is geïnstalleerd, maar niet op de docentenlaptops, zijn er twee opties. Bij een beperkt aantal gebruikers van een bepaald softwarepakket wordt door ons een handmatige installatie van het betreffende softwarepakket uitgevoerd, bij een groter aantal gebruikers wordt een automatische installatie geregeld (via onze externe beheerpartij).

Op maandag 8 juli a.s. gaan we de docentencomputers uit de lokalen verwijderen. Zorg er dus voor dat je jouw laptop vanaf dan altijd bij je hebt, en kunt gebruiken op school.

Mochten hierover vragen of opmerkingen zijn: graag een mailtje naar ons sturen.

Hans van der Aa, Wout van Halm

Bericht van de examensecretarissen!

Beste collega’s

We beginnen aan “de laatste loodjes” van het schooljaar. Na 3 mooie diploma-uitreikingen hebben we volgende week de overgangsvergaderingen. Voor een goed verloop van de overgangsvergaderingen is het belangrijk dat:

 • alle cijfers maandagochtend 8 juli om 9.00 uur in magister staan
 • iedereen op tijd is bij de overgangsvergaderingen
 • iedereen de overgangsnormen vooraf goed doorneemt
 • iedereen een opgeladen lap-top meeneemt / geen telefoon

De examensecretarissen

content 2
content

Uitbetalen van PB uren (reminder)

Let op! Elke collega heeft inmiddels een mail van Mark ontvangen met daarin welk aantal uren je kunt declareren. Sommige collega’s hebben deze uren namelijk ook op een andere manier ingezet en hebben hierdoor een ander saldo aan uren wat gedeclareerd kan worden. Na dat mailtje kun je dan onderstaande instructie volgen.

Net als voorgaande jaren kan je als medewerker aan het eind van dit schooljaar je PB-uren laten uitbetalen of de pensioenopbouw verhogen.

Je kan tot uiterlijk 7 juli in AFAS de PB-uren aanvragen. Na 7 juli is dit niet meer mogelijk. De uitbetaling van de PB-uren vindt plaats met de salarisbetaling in juli.

Hoe aan te vragen?

 1. Je gaat in AFAS naar ‘Mijn gegevens’
 2. Klik vervolgens op ‘Verlofportaal’
 3. Kies daarna voor ‘Persoonlijk Budget Portaal.’

Marouane

Kinderen gratis met het openbaar vervoer

Amsterdam biedt van 20 juli tot en met 5 januari 2025 dagelijks gratis reizen aan tussen 09.00 en 21.00 uur voor Amsterdamse kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Aanvragen kan vanaf 1 juli 2024. Gratis reizen is geldig in de bussen, trams en metro’s van GVB. Hiervoor moet het reisproduct GVB Kids Vrij op de persoonlijke OV-chipkaart van het kind geladen worden. Heeft uw kind nog geen OV-chipkaart, dan moet u die nog wel zelf aanschaffen.

Voorwaarden

 • Voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar;
 • Die wonen in de gemeente Amsterdam (inclusief Weesp);
 • Zij hebben een persoonlijke OV-chipkaart |informatie persoonlijke OV-chipkaart
 • En reizen altijd onder begeleiding van een volwassene.

De gemeente doet een check op uw adresgegevens en de leeftijd van uw kind. Voor meer informatie, klik hier.

Mustapha

Scherm­afbeelding 2024-07-06 om 10.16.50

Aandeel geslaagden hoger dan vorig schooljaar

Deze week kregen de leerlingen met een herexamen de uitslag; 12 procent van alle examenkandidaten wist in tweede instantie toch te slagen. Het slagingspercentage na het tweede tijdvak komt dit schooljaar voor ZAAM uit op 87 procent. Dit is 2 procent hoger dan vorig jaar. Op tweederde van onze scholen behaalden relatief meer leerlingen een diploma dan in 2022-2023. Bij eenderde was het slagingspercentage lager dan vorig jaar.

Door op de afbeelding te klikken kom je bij de resultaten van alle scholen uit.

Linda Olsthoorn (Beleidsadviseur – KES)

Aanbestedingsprocedure ICT-hardware en ICT-dienstverlening

In juni 2023 is een aanbestedingsprocedure gestart voor ICT-hardware en ICT-dienstverlening bij ZAAM, omdat de huidige contracten binnenkort aflopen. We willen je graag op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen.

Het aanbestedingstraject bestaat uit vier opdrachten, zgn. ‘kavels’.

Kavel 1: MS 365 

Het is de bedoeling dat we alle werkzaamheden m.b.t. MS 365 uit laten voeren door KES, voor zover we dit zelf kunnen. Wanneer hulp noodzakelijk is, hebben we ondersteuning nodig van een leverancier. Deze opdracht voor het beheer en onderhoud van MS 365 is in een vergevorderd stadium; één partij heeft de voorlopige gunning gekregen. Het contract ligt bij het bestuur ter ondertekening. Dit kan voor de zomer rond zijn.

Kavel 2: Netwerk 

Het kavel ‘Netwerk’ heeft betrekking op alle diensten en apparaten die nodig zijn voor het gebruiken van internet zorgen, zoals Access Points, Switches en firewalls. Omdat voor deze diensten en apparaten deskundigheid nodig is heeft ZAAM besloten dit uit te besteden. Opdracht is te zorgen voor beheer en onderhoud en verouderde hardware te vervangen. Vijf partijen hebben gereageerd en we hebben onze voorkeur uitgesproken voor een partij. De zaken moeten nog juridisch worden getoetst. Dit kan voor de zomer of meteen na de zomer rond zijn. Het streven is dat ze het huidige netwerk van ZAAM overnemen. Veel oude apparaten worden na de gunning op termijn vervangen.

Kavel 3: Serverpark + Werkplekbeheer 

Deze kavel blijft voorlopig bij Dustin. ZAAM heeft een aantal hardware servers die op termijn uitgefaseerd moeten worden, maar een groot aantal servers kunnen we niet bij een andere partij onderbrengen vanwege de kosten en complexiteit van de serveromgeving. Daarnaast worden alle werkstations op scholen beheerd door Dustin waar voorlopige samenwerking noodzakelijk blijft.  Het is de bedoeling dat op termijn de werkstations vervangen worden door een systeem dat is gebaseerd op MS 365.

Kavel 4: Identity & Access Management (IAM) 

Op dit moment gebruikt ZAAM een systeem om de accounts van medewerkers en leerlingen automatisch in Magister aan te maken. Dit systeem is aan vervanging toe en er is een ander systeem gekozen. Daarnaast verhuist de ZAAM-omgeving naar de Cloud; als dat het geval is, is ook een nieuw systeem nodig om compatibel te zijn met het werken in de Cloud. ZAAM is nog niet helemaal begonnen met het overzetten van dit systeem. Dit kan in het nieuw schooljaar gestart worden

Als er nieuwe ontwikkelingen zijn m.b.t. de aanbesteding brengen we je op de hoogte.

Sohrab Ghaderi (IT-regisseur – KES)

Be aware – Privacy

Beste Privacy Coordinator,

Tijdens de laatste bijeenkomst is aangegeven dat er behoefte is aan korte IBP- berichten om te gebruiken in bijvoorbeeld nieuwsbrieven op school. Dit in het kader van bewustwording.

Bijgevoegd (klik hier) vind je een eerste nieuwsbrief die je kunt gebruiken als inspiratie, om te knippen en plakken, of gewoon zo rond te sturen.
In het nieuwe schooljaar ga ik proberen om je ten minste maandelijks van een nieuw onderwerp te voorzien.

Karsten van Vuuren (Adviseur IBP a.i. – KES)

Vacatures

Wij zijn nog steeds opzoek naar versterking. De taak van teamondersteuner is daar sinds vandaag bijgekomen.

Wij zoeken een TOA
Link

Taak teamondersteuner havo
Link

De schoolleiding

Vacature

Comenius Lyceum Amsterdam
Jacob Geelstraat 38
1065 VT Amsterdam

020 614 0305
comenius@comeniuslyceum.nl
comeniuslyceum.nl