NUMMER 32
24 MEI 2024
SCHOOLJAAR 2023-2024

NUMMER 32
24 MEI 2024
SCHOOLJAAR 2023-2024

Registreren..

De recente gebeurtenis op woensdag heeft opnieuw aangetoond hoe invloedrijk social media kan zijn. Nadat een leerling afwezig was, werd er naar zijn huis gebeld. Voordat we het wisten, circuleerde er een bericht op social media met de oproep om naar deze leerling uit te kijken. Familieleden, vrienden en zelfs collega’s trokken de straat op om te helpen zoeken. Uiteindelijk vonden enkele collega’s hem en is hij veilig herenigd met zijn familie. Afgelopen vrijdag heb ik met de ouders gesproken hier op school. Het kind is verder in orde, maar de ouders zijn nog steeds erg geschrokken. Ik wil deze collega’s via deze weg nogmaals bedanken. Ook namens de ouders.

Verder wil ik benadrukken hoe belangrijk het is om correct te registreren in Magister. Dit stelt ons in staat om adequaat te reageren naar de ouders toe. Helaas komt incorrecte registratie nog vaak voor. Daarom vraag ik jullie met dit bericht om extra aandacht hiervoor. Controleer je registratie voordat je de les afsluit. En laat geen leerlingen toe na de tweede bel, ongeacht welk excuus zij hebben. De collega’s bij de receptie zullen bepalen of het te laat komen geoorloofd of ongeoorloofd is. Stuur de leerlingen in dat geval altijd terug naar beneden.

Marouane

Ellen Hopman

Afgelopen zondag heeft het bericht ons bereikt dat Ellen Hopman is overleden. Ellen is een oud-medewerker van het Comenius Lyceum. De collega’s die Ellen hebben gekend, hebben een bericht van Henk Ootes hierover ontvangen. Bij dit bericht is een kaart te vinden die hier rechts ook te zien is. De collega’s die hier naar toe willen gaan, kunnen via de roostermaker de lessen laten uitroosteren.

Marouane

Ellen
Afbeelding1

Ik stel mij even voor

Beste nieuwe collega’s,
 
Mijn naam is Zeynep Kotan en ik ben 22 jaar oud. De aankomende weken zal ik als (vervangende) docent maatschappijkunde en levensbeschouwing werken binnen de school. Ik kijk ernaar uit om jullie allemaal persoonlijk te ontmoeten!

Zeynep

Het inspectierapport

Het rapport is inmiddels gepubliceerd en staat op de website van de onderwijsinspectie. Via deze link kom je direct uit op onze pagina waarna je dan het rapport kunt raadplegen.

Marouane

Bericht van de examensecretarissen!

De examens van tijdvak 1 zijn bijna afgelopen. Alle collega’s die gesurveilleerd hebben hartelijk dank! We wensen de collega’s veel sterkte en succes toe bij al het correctiewerk.

De examenmappen met de 2e correctie komen nu ook binnen. Voor de 2e correctie geldt sinds 2 jaar een nieuwe regel bij het vermoeden van fraude.

Als je vermoedt dat er gefraudeerd is in het examenwerk moet je direct de examensecretaris en de directeur van je eigen school waarschuwen.

 • De directeur moet dan direct de inspectie bellen, niet de betreffende school.
 • De docent mag zelf geen contact opnemen met de 1e corrector of de andere school.

De examensecretarissen

Reünie – vervolgactie (met de juiste link)

Beste collega’s, via deze link komt u bij een enquete over het aankomend schooljaar, het jaar waarin we vieren dat het Comenius 25 jaar wordt. We willen zaken organiseren voor docenten en voor leerlingen, maar eerst willen we weten wat jullie graag zouden willen. Willen jullie je voorkeuren doorgeven? Dat kost je slechts twee minuten via dit formulier. Hartelijk dank alvast!

Groet,

Bouteyna, Helma, Irene, Katja, Mariem, Marouane, Mohammed, Remco en Pieter 

Aankondiging Aken – Blègny (reminder)

Beste collega’s,

Op donderdag 30 mei gaan de 3e klassers van de havo en vwo op pad naar Aken en Blègny (een mijn in de Belgische Voerstreek). Deze mijn is voor onze excursie een experiment, want daar zijn we nog nooit eerder geweest maar ikzelf was er ooit met een paar vrienden en het is echt heerlijk ouderwets, beetje rommelig… tja echt België van zijn mooiste kant (als je van industrieel erfgoed houdt). In de ochtend bezoeken leerlingen de stad Aken die aangenaam klein is met veel bezienswaardigheden, daarbij is er een soort speurtocht en spreekopdracht voor het vak Duits.
Het programma zie er als volgt uit (voor de geïnteresseerden):

 • 7:45 verzamelen
 • 8:00 rijdt de bus weg
 • 11:00 in Aken
 • 14:00 vertrek in Aken
 • 14:45 verzamelen in Blègny
 • 15:00- 17:00 rondleiding in de steenkoolmijn.
 • 17:15 vertrek naar Visé
 • 17:45 eten in Visé op eigen gelegenheid
 • 19:15 vertrek
 • 22:15 op school.
Afbeelding5

Verzoek is aan de lesgevende docenten van deze klassen om geen opdrachten of toetsen in te plannen op donderdag 30-5. En als het mogelijk is ook vrijdag 31-5 leeg te laten, zeker de eerste twee lesuren want ik ben nog in conclaaf met de SL om deze te laten vervallen.
Docenten die deze dag mee gaan als begeleider zijn: Bouteyna, Mohammed, Maarten, Wendy, Bart, Heike, Caroline, Janou, Imane Chouitar en misschien Abdelilah
Dan bent u allen op de hoogte!

Hartelijke groet,

Pieter

Letland

Laba diena (Goedendag) collega’s,

Zoals velen van jullie al wisten (dank jullie wel voor alle lieve wensen van tevoren) heeft een achttal leerlingen en een viertal docenten een studiereis gemaakt naar Cēsis, Letland in het kader van het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus+. De voorbereiding was volledig in handen van de jeugddienst in Cēsis, aan ons werd alleen maar gevraagd om aan te haken en ons beste beentje voor te zetten en boy oh boy: hoe verwend zijn we geworden!

We sliepen in een negentiende eeuws landhuis, er werd heerlijk veggie voor ons gekookt (of we werden mee uit genomen naar restaurants met typisch Letse maaltijden), we deden een citytrip naar Riga en we realiseerden street art onder leiding van een Letse graffitikunstenaar. Onze leerlingen zijn acht dagen lang gedompeld in een warm Lets bad van jongeren uit Cēsis die zo gastvrij, lief, intelligent en ondernemend zijn dat er niet aan te ontkomen viel: er zijn vriendschappen gesmeed die tot in lengte van jaren zullen duren.

Daarmee was meteen een aspect van het Erasmus+ project behandeld: mensen uit diverse nationaliteiten en culturen bijeen brengen en tot een beter begrip voor elkaar te komen. Maar ook andere pilaren van Erasmus+, zoals inclusie & diversiteit, participatie, duurzaamheid, milieu en klimaat werden op een speelse, informeel lerende manier in het geheel verwerkt. En omdat alle communicatie in het Engels ging is daarin ook een enorme winst geboekt. (Overigens ging een leerling nog in Letland een taalcursus Engels-Lets kopen, want hij vond het wel zo netjes en interessant om ook de taal van de gastheren te spreken).

De reacties van onze leerlingen aan het einde van de week waren hartverwarmend: “Ik wil dat ze naar Amsterdam komen!”, “Kunnen andere leerlingen dit niet ook doen?”, “Mogen we zelf niet ook een programma organiseren?”

Maar ook: “Dit heeft mijn blik op de wereld veranderd”, ” Ik wil vanaf nu op een andere manier met school omgaan”, “Ik begrijp beter waar andere leeftijdsgenoten mee te “dealen” hebben”.

Om kort te gaan: wij, de docenten, hebben met open mond staan toekijken hoe onze leerlingen en buitenlandse jongeren met elkaar omgingen en wat dat voor opbrengsten geeft. Comenius Lyceum wil dan ook heel graag het project uitbreiden naar eigen projecten en invullingen waarover gesprekken zullen starten voor de organisatie daarvan. We keep you posted!

Paldies (dank je wel) voor jullie aandacht!

Jaap, Floor, Souhayla & Tom

Parijs

Afgelopen week hebben we een fantastische schoolreis naar Parijs gemaakt, waarbij onze leerlingen volop hebben genoten van de vele bezienswaardigheden. Van de Eiffeltoren, het Louvre, de Sacré Coeur in Montmartre, het Paleis van Versailles, La Grande Mosquée van Parijs, L’Institut du Monde Arabe en een avondlijke boottocht met Les Bateaux Mouches. Elk moment was een avontuur. Als begeleiders hebben wij niet alleen van de reis genoten, maar ook de kans gekregen om onze leerlingen op een andere, meer persoonlijke manier te leren kennen. We ontdekten dat onze leerlingen over bijzondere skills beschikken, zoals het zoeken naar de beste eetgelegenheden. Zowel de meiden als de twee jongens in onze groep hebben de reis als zeer geslaagd bevonden. We kijken terug op een zeer geslaagde reis die zeker nog lang in ons geheugen zal blijven.

Zaid & Miriam

Sevilla

Van 13 tot 17 mei verbleven Bouteyna, Mohamed en Maarten met dertig blije havo/vwo 4 leerlingen in het gastvrije Sevilla. Het werd een prachtige en leerzame ervaring voor de leerlingen en docenten. Sevilla, de parel van licht in Andalucia ontving ons met zomerse temperaturen en prachtig paars bloeiende Jacaranda bomen.

Na aankomst in de volkswijk Triana gelegen aan de gualdalguivir (al-wādĩ al-kabir ) verbleven we in prima de luxe vier en vijf persoons appartementen op loopafstand van al het moois in Sevilla. De eerste dag fietsten we onder leiding van twee relaxte Vlaamse gidsen langs de bekende en minder bekende bezienswaardigheden van de stad. De leerlingen kregen door dat Sevilla, cultuur, geschiedenis en levenslust uitstraalt en dat fietsen toch eigenlijk best wel leuk is. In de middag beklommen we de indrukwekkende Giralda en ’s avonds bezochten we met een select gezelschap een Flamencoshow. Deze Spaanse dans ademt de Andalusische cultuur: mooi, puur en met Spaanse passie uitgevoerd door Maria en haar dansers.

De volgende ochtend vroeg op, omdat Antonio ons met zijn bus naar Cadiz bracht. Cadiz, de oudste en meest zuidelijk geleden Spaanse stad die door haar zeebries een  eigen vibe en uitstraling heeft. Oude gebouwen, cultuur, tapas en een frisse duik in de Atlantische oceaan zorgden voor een mooie dag. In de avond werd de lokale voetbalclub in het prachtige stadion tevergeefs gesteund door enkele fanatieke Comenius leerlingen. Het mocht niet baten, 0-1 verlies tegen Cadiz (wat oke was, want die stad beviel ons overdag ook wel).

Na het slapen weer vroeg op voor een bezoek aan het landelijk geleden Cordoba. Ook in deze stad spat de cultuur van elke steen met als hoogtepunt de Mezquita/kathedraal. De leerlingen hebben hier kennisgemaakt met de bewogen religieus-culturele geschiedenis van Andalucia. De laatste dag kregen de leerlingen vrije tijd om zelf op ontdekking te gaan en werd er nog flink geshopt, gewandeld en gegeten, ook bezochten een aantal leerlingen de lokale moskee voor het vrijdaggebed. Het enthousiasme van de leerlingen zegt ons dat we ze een ervaring gaven om nooit te vergeten. Sevilla en de positieve houding van onze leerlingen hebben ons weer erg blij gemaakt.

Hasta la Proxima, Saludas:

Bouteyna, Mohamed en Maarten

Sev - 2
Sev - 1
Sev - 5
Sev - 3
Sev - 4

Vacatures

Er staan weer wat vacatures online. Wij zoeken

 • Een teamleider havo. Klik hier voor de vacature.
 • Een docent natuurkunde. Klik hier voor de vacature.

Deel deel deel!

Marouane

Comenius Lyceum Amsterdam
Jacob Geelstraat 38
1065 VT Amsterdam

020 614 0305
comenius@comeniuslyceum.nl
comeniuslyceum.nl