NUMMER 25
21 MAART 2025
SCHOOLJAAR 2024-2025

NUMMER 25
21 MAART 2025
SCHOOLJAAR 2024-2025

Het collectief

Met de toetsweek in aantocht betekent dit voor de examenleerlingen dat zij de laatste fase van hun middelbare schooltijd ingaan, waarin ook de laatste onderdelen van het PTA moeten worden afgerond. Spannende tijden, dat realiseren wij ons allemaal.

Vorige week heb ik de onderwijsresultaten voor 2025 mogen ontvangen, gebaseerd op de resultaten van 2024. Voor alle afdelingen hebben wij een voldoende gekregen, wat uiteraard positief is. Als we echter inzoomen op deze resultaten dan hoeven we ons voor R1 (onderwijspositie) en R2 (onderbouwsnelheid) geen directe zorgen te maken. Voor R3 (bovenbouwsucces) en R4 (gemiddeld CE) ligt dat anders. De inspectie werkt met een rekenmodel dat uitgaat van een driejaarsgemiddelde. Dat betekent dat onze hoge scores uit het schooljaar 2021-2022 wegvallen. Komend schooljaar wordt het inspectieoordeel dus gebaseerd op de resultaten van 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025.

Voorlopige conclusie: het eindoordeel van zowel de mavo als havo staat onder druk, en de kans bestaat dat we in het volgende kalenderjaar een bezoek van de inspectie kunnen verwachten. In de volgende nieuwsbrief zal ik hier dieper op ingaan. Ik neem jullie dan ook mee in het rekenmodel zodat we inzichtelijk kunnen maken wat er nodig is om als eindresultaat een voldoende te halen.

Aanstaande dinsdag is er een ingelaste teamvergadering naar aanleiding van de onrust die momenteel op school heerst. Om te voorkomen dat dit verder escaleert is het noodzakelijk dat we nu gezamenlijk optreden.

Fijn weekend!

Marouane

De planning voor de komende drie weken

Er was deze week geen programma. Volgende week gaan we weer verder.

IMG_6704

Rapportvergaderingen

Er zijn een paar wijzigingen in de RV-3

Voor het complete schema Vergaderschema 2024-2025.xlsx

Aanwezigheid bij rapportvergaderingen (docenten van de klas + teamleider + teamondersteuner van desbetreffende afdeling)

  • De docenten die in een periode les hebben gegeven aan de desbetreffende klas worden geacht bij de rapportvergadering voor die klas aanwezig te zijn.
  • Op uitnodiging van de teamleider kan ook de zoco of iemand anders van het ondersteuningsteam aansluiten bij de rapportvergadering.
  • Eventuele afwezigheid (studie of werk elders) moet ruim van te voren worden gemeld bij de teamleider. Alle relevante informatie over een klas dient dan tijdig aangeleverd te worden aan de mentor, teamleider en teamondersteuner.
  • Een docent die tegelijk bij klassen is ingeroosterd, overlegt met de teamleider

Irene

Studiemiddag 27 maart – team mavo

Beste collega’s,

Nog niet iedereen van het mavo-team heeft zich ingeschreven voor een thema. Mocht je dit per abuis zijn vergeten. Gebruik hiervoor de onderstaande link.

https://vospiegel.nl/response?code=SHD-IYY-QLR

Dit is nodig zodat we de groepen kunnen gaan indelen voor aanstaande donderdag.

Dank alvast!

Met vriendelijke groet,

Marouane

“Mep was een leuk project waar ik veel nieuwe dingen heb geleerd. We zijn ook uit onze gewone bubbel gestapt en hebben nieuwe mensen ontmoet, wat heel leuk en gezellig was. Er was een serieuze en leerzame sfeer, maar ook een sfeer waar veel grappen en leuke herinneringen gemaakt werden.” Sara Chaibani

Wellicht hebben jullie twee weken geleden de afwezigheid van een aantal leerlingen van Vwo 4 op school opgemerkt. Deze leerlingen namen deel aan het MEP om samen met andere Amsterdamse leerlingen oplossingen te bedenken voor grote maatschappelijke kwesties. Dit jaar namen naast het Comenius, het Hyperion Lyceum, het Sint Nicolaas Lyceum , het 4e Gymnasium, het Sint Ignatius en het Keizer Karel College deel aan de conferentie. De landenverdeling was als volgt Hyperion (Bulgarije), het 4e Gymnasium (Italië) Ignatius (Polen), het SNL (Letland), het Keizer Karel College (Cyprus) en Comenius (Zweden). Moussa opende de conferentie met een vlammende speech voor Zweden.

Comenius kweektuin voor politici van de toekomst!
Al acht jaren vaardigt het Comenius een delegatie van Vwo 4 leerlingen af om mee te doen aan het Model European Parliament, ook dit jaar hebben 6 leerlingen een bijdrage geleverd aan dit project. Dit jaar waren dit Moussa, Yahyah, Riham, Nisrin, Zeynep en Sara uit V4. Ex-comenianten Sabrine en Sueda zaten de commissievergaderingen van de commissie TRAN voor waar het vraagstuk van ecologisch verantwoord reizen binnen de EU werd behandeld.

Het MEP is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Tijdens het MEP doen onze Vwo-ers ervaring op met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. Zij krijgen door hun deelname inzicht in de politieke praktijk ze doen een schat aan debatervaring op en krijgen inzicht in de structuur en de werking van de Europese Unie.

De leerlingen stellen in 4 verschillende commissies een resolutie op over een belangrijk Europees vraagstuk. Dit jaar vergaderden de commissies over duurzame mobiliteit, geestelijk welzijn, de Europese veiligheid en over toekomstbestendig kwalitatief onderwijs in de EU. Actuele problemen waar broodnodig oplossingen voor bedacht moeten worden. Net zoals vorig jaar, staat ook dit jaar Europese samenwerking weer in de belangstelling. Er is veel kritiek op de Europese Unie, en veel academici spreken over een ‘democratic deficit’ (oftewel een democratisch tekort) waardoor de legitimiteit van de EU vaak in twijfel wordt getrokken. De groei van anti-Europa partijen zie je in veel Europese lidstaten, zo ook in Nederland. Deze week zullen alle deelnemers direct ervaren wat Europese samenwerking nu eigenlijk inhoudt en hoe het is om vanuit een bepaald perspectief tot oplossingen te komen. Zij krijgen de kans zelf een mening te vormen over Europese samenwerking door het spelen van dit simulatiespel.

Het formele niveau van vergaderen en de ontmoeting met de delegaties van andere scholen, zijn ervaringen die het MEP waardevol maken. Een ontmoeting die hen mede voorbereidt op de medestudenten die zij op de Universiteit zullen tegenkomen. De beste debater/politicus van deze delegatie daar mogen we heel trots op zijn, is Moussa die is uitgekozen om ons te vertegenwoordigen tijdens de landelijke conferentie in Den Haag in oktober dit jaar.

“Mep was een leuke en leerzame ervaring. Ik heb nieuwe mensen leren kennen en heb veel geleerd over diplomatie en debatteren.” Nisrin Daouidi

“MEP was een project waar ik veel van heb geleerd. Ik heb geleerd argumenten te formuleren en met elkaar in debat te gaan over maatschappelijke kwesties, ik heb geleerd dat samenwerking essentieel is voor het behalen van resultaten.” Yahyah Dehimi

“Ik vond sfeer een beetje competitief. En ik vind dat mijn woordenschat is uitgebreid.”
Riham Saja

“Ik heb veel geleerd bij het MEP en ook veel plezier gehad en vrienden gemaakt. Ik heb geleerd hoe ik moet debatteren, maar ook hoe ik dingen beter kan formuleren en onderbouwen. Ik vond het diner en de lobbyavond vooral heel gezellig. Het was dus echt een leuke ervaring en ik zou andere leerlingen van Vwo 4 zeker aanraden om ook mee te doen volgend jaar.” Moussa Assida

Met deze reacties kan ik niet anders concluderen dan dat het een geslaagde conferentie was dit jaar. Bij deze wil ik nogmaals alle deelnemende leerlingen bedanken voor hun enthousiasme en positieve bijdrage aan deze conferentie. Wij het Comenius zijn trots op jullie!!

Jaap Hage docent MAW, bestuurslid MEP

Bedankt!

Beste collega’s,

Het ging niet zonder slag of stoot maar uiteindelijk zijn de enquêtes ingevuld. Voor volgend schooljaar overwegen we in ieder geval een andere aanpak door bijvoorbeeld vaste afnamemomenten in te roosteren.

Nogmaals bedankt! Ook dit onderdeel kunnen we nu afvinken richting de inspectie.

Marouane

De toetsweek

Beste collega’s,

Maandag begint toetsweek 3. Controleer goed in de agenda waar en wanneer je verwacht wordt. Zorg er voor dat je op tijd bij het lokaal bent en dat je de leerlingen vraagt om hun zakken te legen.

Voor de examenklassen breekt nu de laatste fase aan om alle cijfers af te ronden. De leerlingen hebben van mij een bericht of afspraak ontvangen over het inhalen van toetsen in de komende week. Ik wil de examendocenten vragen om maandag voor alle leerlingen die nog een toets moeten inhalen deze bij mij in te leveren.

Voor examenleerlingen die nog een opdracht moeten inleveren of een mondeling moeten afleggen, vraag ik de vakdocenten om zelf een afspraak met de leerling te plannen. Graag via Magister, waarbij ouders moeten worden meegenomen en mij graag in de cc zetten. Als je dit al hebt gedaan en de leerling ongeoorloofd afwezig was, informeer dan de examencommissie.

Miriam

Fraude bij toetsen (reminder!)

Er zijn al een aantal gevallen geweest van leerlingen die tijdens de inzage van hun toets, op de toets antwoorden erbij hebben geschreven of hebben gewijzigd. Enkele collega’s hadden de toets gescand, dan is de beslissing duidelijk. Bij andere toetsen was dit niet gebeurd, waardoor het lastig was te bewijzen dat er gefraudeerd was. Daarnaast bestaan er tegenwoordig uitwisbare pennen, dus het is vaak lastig te bewijzen dat er achteraf iets erbij geschreven is. De leerlingen kregen daardoor de punten toegekend. Advies is dus: scan alle toetsen in, voordat de toetsen worden ingezien.

Verder hebben we ook gevallen gehad van leerlingen die beweerden dat de nagekeken toets, hun kladblaadje was. Voor de vakdocent is het belangrijk om gekleurd papier als klad bij de toetsen aan te leveren. Voor de surveillanten is het belangrijk dat er goed gecontroleerd wordt dat de toets wordt ingeleverd en niet alleen het klad. Geen toetspapier als klad uitdelen!

Teamleiders

Comenius Lyceum Amsterdam
Jacob Geelstraat 38
1065 VT Amsterdam

020 614 0305
comenius@comeniuslyceum.nl
comeniuslyceum.nl