NUMMER 24
15 MAART 2024
SCHOOLJAAR 2023-2024

NUMMER 24
15 MAART 2024
SCHOOLJAAR 2023-2024

Familie van Wesley Sneijder

Daar waren zij dan… De laatste kinderen van groep 8. Deze kwamen maar liefst van 4 basisscholen vandaan en verdeeld over 2 dagdelen. Gisteren zijn er op de valreep nog 157 kinderen op bezoek geweest. Met dit laatste aantal hebben wij in de afgelopen periode in totaal 538 kinderen op bezoek gehad. Ik kan mij niet herinneren dat er in het verleden zoveel kinderen bij ons op bezoek kwamen. Menigeen was positief, enthousiast en wilt graag naar het Comenius Lyceum toe. Er zijn meerdere vragen gesteld tijdens het plenaire moment en 2 daarvan wil ik met jullie delen.

‘Meneer, bent u familie van Wesley Sneijder?’ Mijn antwoord luidde als volgt: ‘Hij mag blij zijn als hij familie van mij is, maar nee. Ik kan wel goed voetballen’.

‘Meneer, hoe komt het dat ik iedere keer filmpjes van het Comenius voorbij zie komen op SnapChat?’ Een goede vraag van deze beste man. Wat wij nu met zekerheid kunnen zeggen, is dat de online campagne de kinderen van groep 8 zeker heeft bereikt en bijdraagt ons bekendheid. Al acht ik wel de kans nog nihil dat er iemand in Amsterdam het Comenius Lyceum nog niet kent. Ook het Parool hebben wij in de afgelopen week gehaald.

PHOTO-2024-03-16-06-55-46
PHOTO-2024-03-16-06-53-49

Met dit laatste bezoek sluiten wij het grootste gedeelte van de campagne af. De kinderen kunnen zich vanaf 20 maart aanmelden en krijgen daar 1,5 week de tijd voor. Wel wil ik nog voor jullie aandacht vragen om het volgende.

Er zijn in de afgelopen weken collega’s geweest die zich hebben ingezet voor deze lesjesmiddag. Op de oproep wie een les kan geven werd er nauwelijks of niet positief gereageerd. De collega’s die zich de afgelopen weken hebben ingezet waren telkens dezelfde personen. Dit gaan wij volgend schooljaar anders doen. Ik kom daar later op terug en informeer het hele team hierover. Wij gaan nu eerst evalueren en vooruitblikken.

Ik wil nog wel persoonlijk al deze collega’s enorm bedanken voor hun flexibiliteit. Tussen de lessen door stonden deze collega’s klaar om deze groepen te bedienen. Dat geldt voor de lesgevende collega’s en zeer zeker ook voor het OOP daarom heen. Frans en Youssef in het bijzonder hebben alleen al 90% van de lesjesmiddagen verzorgd. Nogmaals bedankt allemaal! Dit blijft niet onopgemerkt… Mariem of ik zoeken jullie binnenkort op…;-)

Marouane

Een droevig bericht

Gisterenavond heeft mij het bericht bereikt dat een ex-collega, Niek Fikkers gisterenmiddag is overleden. Wij wensen namens de school, een ieder die Niek heeft gekend heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Ik deel hieronder ook het bericht met jullie allen die ik van onze voormalige conrector en ex-collega, Henk Ootes heb gehad.

Hallo oud-collega’s,

Het onvermijdelijke is gebeurd.
Niek is vanmiddag overleden.

De herdenkingsbijeenkomst zal vrijdag 22 maart plaatsvinden.
Zodra ik meer details heb, vernemen jullie dat van mij.

Groet, Henk

Hieronder is nog de foto te zien die ik enkele weken geleden met jullie heb gedeeld. Niek is de man aan de linkerkant.

Welke herinneringen houden wij over aan Niek?

Ik heb Niek niet gekend als collega zoals velen van jullie dat wel hebben gedaan. Samen met een aantal huidige collega’s (de voormalige leerlingen van het Comenius Lyceum) hebben wij hem gekend als de afdelingsleider van de onderbouw. En als ik daar aan terugdenk, dan zie je een man die veel voor de leerlingen over had. Zolang je binnen de lijntjes kleurde, had je niet veel met hem te maken. En zodra je hem nodig had, stond hij voor je klaar.

Een man die naast zijn functie als afdelingsleider, ook het vak geschiedenis doceerde en het vaak over Frankrijk had. Ik meen mij te herinneren dat hij voor zijn afscheid ook een open haard cadeau heeft gekregen voor zijn huis in Frankrijk. Het schoolplein in het vorige gebouw droeg zijn naam.

De heer Fikkers, een meneer die veel voor de school heeft betekend. Een man die wij allen niet zullen vergeten.

Marouane

Telefoon innemen en de registratie hiervan

Bij het innemen van een telefoon werd eerst door de receptie TI ingevoerd, ‘Telefoon incident’. Voorheen stond er dan bij de vakdocent bij het registreren van de absenties UI (uitgestuurd). Hierdoor kon het zijn dat je als vakdocent zag dat uitgestuurd was aangeklikt, terwijl een leerling dit dus niet was, wellicht heb je het zelfs weggehaald.

Nu voert de receptie DI ‘device incident’ in, in magister en ziet de vakdocent dit onder MV bij de registraties. Dit dus niet weghalen!
Als je zeker wilt zijn kan je op de leerling klikken en kijken bij verzuim, dan staat het erbij. Onderstaand een voorbeeld. 

Ik hoop dat dit voor wat duidelijkheid zorgt.

Fay

Reünie

De feestcommissie is de afgelopen week weer bij elkaar gekomen. De voorbereidingen voor de iftar van afgelopen week zijn al begonnen. Wat ook aan bod kwam tijdens dit overleg was de reünie. Wij hebben inmiddels een datum. De reünie zal plaatsvinden op

Zaterdag 30 november 2024

Over het tijdstip hebben wij het nog niet over gehad. Wij nodigen alle huidige medewerkers en zeer zeker ook alle oud-leerlingen en oud-medewerkers van het Comenius Lyceum, Reinaert en Meridiaan uit. De school bestaat op 1 augustus 2024 exact 25 jaar. En dat mag niet onopgemerkt blijven! Wij gaan flink uitpakken en roepen een Alumnicommissie in het leven! 

Wie o wie wil er mee denken en organiseren? Meld je dan aan bij mij!

Irene

PHOTO-2024-03-04-12-38-08

Bericht van de examensecretarissen!

Vandaag zijn er geen nieuwe mededelingen. In de nieuwsbrief van 1 (nieuwsbrief 22) en 8 maart (nieuwsbrief 23) hebben wij alle informatie gedeeld met jullie. Graag goed lezen.

Wij wensen iedereen veel sterkte toe met het maken en aanleveren van de toetsen, het surveilleren en het correctiewerk!

De examensecretarissen

PHOTO-2024-03-12-13-16-49
PHOTO-2024-03-12-14-09-30

Gastles Twan Huys

Op dinsdag 12 maart hadden we hoog bezoek in het EcoLab; samen met de mavo leerlingen interviewden we Twan Huys van o.a. College-Tour, Buitenhof en (voorheen) Nieuwsuur. We spraken met hem over zijn werk tijdens 9/11, de documentaire (ANKIE) die hij maakte en hoe hij denkt over het huidige Israël/Palestina conflict.  Maar ook over hoe hij zich heeft voorbereid op het interview met Willem Holleeder, hoe hij Geert Wilders tegen hem in het harnas jaagde en wat het leukste en moeilijkste is aan zijn beroep als journalist. Een van onze leerlingen kreeg een persoonlijke uitnodiging om contact met Twan op te nemen als hij inderdaad journalist wil worden. Kortom, een leuke en inspirerende middag.

Hierbij wil ik mijn hartelijke dank uitspreken aan alle fantastische collega’s die mij hierbij te hulp zijn geschoten: Remko, Jan Jaap, Fatima, Zakaria, Mariem, Mark, Fay, Joey, Youssef, Isra, Mustapha, Hayat, Robbie, Gulseren en Ouisal.

Mijn mavo leerlingen (3G, 3H, 3J en 3I) maken op dit moment samen een Comenius Krant. De informatie uit de gastles van Twan was dus niet alleen interessant maar ook heel nuttig. Wees niet verbaasd als mavo 3 leerlingen je vragen voor een interview. Een aantal interviews hebben al plaatsgevonden. Leerlingen van 3I interviewden Jermaine en waren zeer enthousiast dat zij nu een keer een inkijkje kregen in het beroep van roostermaker. Dank Jermaine!

Twan gaf aan graag volgend schooljaar weer terug te komen. Dus hopelijk kunnen we volgend schooljaar weer zo’n mooie middag neerzetten!

Eva

Surveilleren en toetsweek!

Voor de komende toetsweek is er een rooster gemaakt, met surveillanten. Om zo veel mogelijk lesuitval te voorkomen, is er gekozen om, waar nodig, surveillances te splitsen. Dit betekent dat het zo kan zijn, dat je wel start met een toets, maar deze niet afmaakt. Dit omdat jij of je collega een klas gaat lesgeven. Andersom kan natuurlijk ook.

We hebben afgesproken om ons aan de starttijd van de surveillance te houden. Kijk goed in het overzicht om te weten waar en hoe laat je aanwezig moet zijn. We doen een appel op jullie om op tijd aanwezig te zijn bij een overname. Kom je zelf uit een les? Stop je les dan vijf minuten eerder, zodat je op tijd aanwezig kan zijn.

Als je een surveillance overneemt van een collega, doe je dat natuurlijk zo stil mogelijk. Je hoeft ook geen toets te halen, want de leerlingen zijn al begonnen. Het inleveren van de toets gebeurt door de laatste surveillant.

Mark

What Are The Rules? on chalkboard

Gezocht!
Vrouwelijke begeleiders voor Texel – juni 2024

 
Beste vrouwelijke collega’s,
 
Op 3 juni 2024 is het zover en gaan wij met de tweedeklassers naar Texel voor 3 dagen. Aangezien het merendeel van de groep meiden zijn, zoeken wij vrouwelijke begeleiders om ons team te versterken.
 
Indien je geïnteresseerd bent om mee te gaan, laat het mij spoedig weten. 
 
Met vriendelijke groet,
 
Hanane (HEAH)
Texel8a

Leerondersteuning van JoJoschool.nl

Beste collega,

Hierbij informeren we je over JoJoschool, waarvan het Comenius Lyceum gebruikmaakt. JoJoschool is een online platform waarop alle leerdoelen van 13 schoolvakken worden behandeld aan de hand van video’s, samenvattingen en opgaven. Dit materiaal is ontwikkeld door bevoegde docenten en wordt aan onze docenten en leerlingen beschikbaar gesteld ter ondersteuning van de dagelijkse lespraktijk. Zo kun je dit systeem als docent bijvoorbeeld gebruiken om naslagwerk voor leerlingen klaar te zetten in het PTA, om te differentiëren of om te remediëren.

Doorloop de onderstaande stappen om toegang te krijgen tot het leerplatform:

 1. Ga naar www.jojoschool.nl/inloggen
 2. Klik op ‘zoek je school’ en toets in: Comenius Lyceum. Klik nu op ‘volgende’
 3. Nu kun kan er via Magister worden ingelogd met het schoolaccount
jojoschool-logo-wit

Voor vragen over het systeem en de inhoud kun je via de chatfunctie op het platform direct contact opnemen met de mensen van JoJoschool.
We hopen dat je als docent voordeel kunt halen door dit platform te gebruiken en we hopen ook dat onze leerlingen hiermee hun leerprestaties kunnen verhogen. Aan mentoren willen we vragen om tijdens de mentorlessen te vragen naar de voortgang bij het inloggen en eventueel een eerste inlog te faciliteren. Hiervoor kan natuurlijk gebruik gemaakt worden van de mediatheek of een chromekar.

Met vriendelijke groeten,

De schoolleiding

Iftar 22 maart

Beste mentoren onderbouw,

Volgende week vrijdag vindt de iftar plaats voor de leerjaren één en twee. Via de mail hebben jullie al het één en ander aan informatie gehad. Lees die mails aandachtig aub. Mochten daar nog vragen over zijn aarzel niet de afzender te mailen. Hieronder nog wat aanvullingen voor die avond:

 • Tijdstip: 18:00 – 20:00
 • Het liefst hebben wij dat de leerlingen met hun mentor de iftar houden. Mocht je echter niet kunnen zorg dan dat je voor een vervanger zorgt. Dat moet wel een docent zijn waarvan de leerlingen les krijgen.
 • Gebed vindt plaats in de gymzalen voor meisjes en jongens apart. Wie wil bidden dient eigen gebedskleedje mee te nemen.
 • Spreek af met de leerlingen wie wat meeneemt zodat er een gevarieerd menu ontstaat.
 • Spreek ook af dat ze niet te veel meenemen en dat wat overblijft weer mee naar huis moet meegenomen worden.
 • Laat leerlingen niet weggaan voordat het lokaal geheel schoon is en de stoelen en tafels weer op de juiste plaats staan.
Afbeelding1
 • Prullenbakken leeg achterlaten anders hebben we maandag lokalen vol etensgeuren en resten.
 • School zorgt voor bordjes/bekertjes/bestek/servetten en vuilniszakken.
 • De lijst met lokalen volgt nog.

Probeer van de week de leerlingen te enthousiasmeren. Op naar een gezellige iftar.

Namens de feestcommissie,

Mohammed

Een vervolg op het verhaal van Ridder Jan Jaap

In de afgelopen week heb ik een geschiedenisles gegeven met als titel “Een slaaf die zijn vrijheid wil verdienen”. Met behulp van een toneelstukje van 5 minuten hebben de leerlingen een aantal scenes uit de Romeinse tijd nagespeeld. Het was zo leuk om te zien hoe de leerlingen hier mee omgingen. Wij hebben een aantal acteertalenten onder onze leerlingen! Ik was zeer onder de indruk en het was erg leuk om te zien. Een andere manier om te komen tot leren tijdens de les.

Sefat

Werkgroep MTO

Samen met de deelraad willen wij een werkgroep opzetten die in samenspraak met de schoolleiding en de deelraad aan de slag gaat met de resultaten van het laatste MTO (medewerkerstevredenheid). Indien je hier interesse in hebt, meld je dan aan bij ondergetekende. Samen met de deelraad stellen wij de werkgroep samen. Gezamenlijk komen wij tot verbeterpunten en kunnen wij een plan van aanpak maken voor deze verbeterpunten.

Marouane 

Werkgroep jaarrooster

Dat wij toe willen werken naar een stabiel jaarrooster, willen wij allemaal. De voorbereidingen voor volgend schooljaar zijn al van start gegaan. Als er collega’s zijn die mee willen denken in hoe wij het jaarrooster beter kunnen inrichten, meld je dan aan bij ondergetekende.

Marouane

Het Comenius Lyceum zoekt een conrector

Het Comenius Lyceum zoekt met ingang van volgend schooljaar een conrector. Klik hier voor de vacature.

Indien er collega’s zijn die interesse hebben. Maak dit dan bij mij kenbaar zodat er nog een voorgesprek kan plaatsvinden. Donderdag 21 maart is de laatste dag dat er gereageerd kan worden.

Marouane

Comenius Lyceum Amsterdam
Jacob Geelstraat 38
1065 VT Amsterdam

020 614 0305
comenius@comeniuslyceum.nl
comeniuslyceum.nl