NUMMER 22
1 MAART 2024
SCHOOLJAAR 2023-2024

NUMMER 22
1 MAART 2024
SCHOOLJAAR 2023-2024

Back in action

Afgelopen donderdag heeft er een studiedag voor het personeel plaatsgevonden. Tijdens deze studiedag stond in het teken van de Comeniusles, het delen van leservaringen, het aankomend bezoek van de inspectie en er was tijd voor de secties. Waar ik de studiedag mee ben begonnen zal ik hier nogmaals onder de aandacht brengen.

Voorblad presentatie
Scherm­afbeelding 2024-03-02 om 09.12.58

Het was opvallend te noemen dat van het aantal medewerkers er nog niet eens de helft aanwezig was afgelopen donderdag. ‘Het is mijn werkdag niet’, ‘Ik was het vergeten’ of helemaal niks laten weten en gewoon wegblijven. Enkele collega’s werken naast het Comenius Lyceum ook ergens anders. Of studeren. Dat zijn hele andere redenen. Wat ik tijdens de studiedag terug heb gegeven en wat ik nu hier ook ga doen. Er gaat hier beleid op komen. Wij gaan het e.e.a. op papier zetten wat de normjaartaak van een docent inhoud en in samenspraak met de Deelraad. Het is nodig nu om daar duidelijkheid over te scheppen. Wat ook logisch is. Wij zijn in de afgelopen jaren niet alleen in leerlingaantal gegroeid maar ook het aantal medewerkers.

Tijdens de studiedag zijn een aantal stukken gedeeld met het team. Deze kun je raadplegen door op deze link te klikken. De presentatie van afgelopen donderdag is hier te vinden. Voor het bezoekrooster van de inspectie klik je hier. De collega’s die in gesprek gaan met de inspecteurs, zijn uitgeroosterd. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent in het lokaal. Het lokaal kun je ook in het rooster vinden.

Marouane

Havo 4 Politiek

Vandaag kregen de leerlingen van havo 4 bij het vak maatschappijleer les van politici uit de deelraad van Amsterdam Nieuw-West. Esra, Pieter, Esther en Tanay kwamen lesgeven. Leerlingen stelde vragen als; ‘waarom gaat ons geld naar Oekraïne, in plaats van naar de mensen in Nederland?’ Hoe ervaren politici de verkiezingsdag? Wat is het mooiste aan je vak en wat vind je er moeilijk aan? Heeft u punten waar u het eens bent met Geert Wilders?

Gesprekken gingen over het maken van keuzes en beslissingen en de invloed die dat heeft op andere onderwerpen die dan geen of minder aandacht of geld krijgen. Maar ook over kerncentrales, het milieu, gezondheid van de buurtbewoners in Nieuw West, de leeftijd van Esra (ze is 19 en is al twee jaar actief in de politiek), over haat op social media, de kosten van het OV en preventief fouilleren in Amsterdam.

Kortom een zeer geslaagde les waarin leerlingen een beter beeld hebben gekregen waar politiek over gaat!

Eva

Havo 4 politiek

Een kijktip!

Dag collega’s,

Afgelopen woensdag heb ik in de Meervaart de première gezien van de documentaire Aut There. 
Het gaat over een jongedame die een intiem perspectief deelt met de kijker over haar leven met autisme. Ook vertelt ze in de film over de obstakels waar ze tegenaan liep op de middelbare school.
Wat mij betreft heel waardevol voor ons als docenten met betrekking tot neurodiversiteit.

Dus van mij, voor jullie een kijktip!
Aut There is op 4 maart om 22:20 te zien op NPO2 

Saloua

Bericht van de examensecretarissen!

Herkansingen Periode 2 
Vandaag waren de herkansingen van Periode 2. Dank aan alle collega’s die hun toetsen op de juiste manier, op de juiste plek en op tijd hebben aangeleverd!
In de vorige nieuwsbrief hebben we aangegeven dat collega’s die de toetsen niet op de juiste manier  of helemaal niet aanleveren door de teamleider  worden aangesproken.  
We zoeken nog  naar een moment om de documenten met deze collega’s  door te nemen, zodat het volgende keer wel goed gaat.

Voorbereiding toetsweek 3
Vanaf komende week beginnen de voorbereidingen voor Toetsweek 3. We hebben alle documenten van toetsweek 2 doorgenomen.
Stukjes die zijn toegevoegd en wat volgens ons in toetsweek 2 niet goed is gegaan, hebben we rood gemarkeerd. De instructie voor de gangwacht is nieuw en hebben we op verzoek van een collega gemaakt. We printen de documenten uit en zullen ze in een map  in de docenten werkplek neerleggen. Volgende week worden de blauwe mappen en al het overige materiaal weer aangevuld. Als er vragen zijn dan horen wij het graag per mail. Desbetreffende documenten kun je via de links benaderen.

Voor de vakantie is er 2 keer een nieuwe plakbandhouder met speciaal plakband/tape verdwenen. 1 keer uit de kopieerruimte en 1 keer  tijdens de open dag van de kraam decanaat. Graag terugbrengen naar kamer 125.

De examensecretarissen

IPON 2024 Onderwijsinnovatie & ICT Beurs

Donderdag 29 februari j.l. hebben wij de ICT-sectie, Salima, Kees, Kamel en Frans de IPON 2024 Onderwijsinnovatie & ICT Beurs bezocht in de Jaarbeurs Utrecht. Het thema van deze editie was kunstmatige intelligentie (AI).
 
De beurs was een unieke kans om de nieuwste ontwikkelingen en trends in onderwijstechnologie te verkennen, en zich te verdiepen in de toepassingen van AI in het onderwijs. We hebben verschillende lezingen en workshops bijgewoond, gegeven door interessante sprekers.

IPON2

De eerste lezing van de dag was over de toekomst van AI in het onderwijs, gegeven door Erdinç Saçan een expert op het gebied van AI en onderwijs. Hij deelde zijn visie over de manieren waarop AI kan worden gebruikt om persoonlijke leerervaringen te creëren en hoe het kan helpen om leerprocessen te individualiseren.
 
Na de eerste lezing hebben we deelgenomen aan een workshop over de toepassing van AI in de klas, georganiseerd door het bedrijf EdTech. De workshop was zeer praktisch en we hebben geleerd hoe we AI-tools kunnen implementeren om leerprocessen te ondersteunen en te vergemakkelijken.

IPON

Na de lunch hebben we de lezing van Prof. Dr. Carla Haelermans, hoogleraar onderwijseconomie bij Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) bij de School of Business and Economics (SBE) van de Universiteit Maastricht, over de ethische implicaties van AI in het onderwijs. Zij benadrukte de noodzaak om voorzichtig te zijn met de implementatie van AI en de noodzaak om de privacy en veiligheid van leerlingen te garanderen.
 
Tot slot hebben wij de beurs bezocht en hebben we de standen van verschillende bedrijven en organisaties bezocht, die demonstraties gaven van hun AI-oplossingen voor onderwijs. We hebben ook de kans gehad om te netwerken met andere bezoekers en professionals in de onderwijstechnologie.
 
In het algemeen was de bezoek aan de IPON 2024 beurs een zeer leerzame en inspirerende ervaring. We zijn blij dat we de kans hebben gehad om te leren over de nieuwste ontwikkelingen en trends in onderwijstechnologie en hoe AI kan worden gebruikt om leerprocessen te verbeteren en te personaliseren. Wij zijn enthousiast om deze nieuwe kennis en vaardigheden toe te passen in onze eigen onderwijspraktijken en om onze leerlingen voor te bereiden op de toekomst van AI in het onderwijs.
 
 
Met hartelijke groeten,
 
Salima, Kees, Kamel en Frans
Sectie ICT
 
(Note. Deze tekst is gegenereerd d.m.v AI)

Internationale vrouwendag – Bake Sale

In het kader van Internationale Vrouwendag op vrijdag 8 maart, willen we graag samen met het jongerenwerk van Stichting Dock iets moois neerzetten. Daarom organiseren we op donderdag 7 maart tijdens de 1e en 2e pauze een Bake sale voor zowel leerlingen als personeel. De volledige opbrengst gaat naar Pink Ribbon, een organisatie die zich inzet in de strijd tegen borstkanker. 

We zijn nog op zoek naar collega’s die heerlijke zelfgemaakte lekkernijen willen doneren voor de verkoop. Of het nu gaat om koekjes, muffins, taarten of iets anders, alle bijdragen zijn welkom! Je kunt dit uiterlijk dinsdag aan mij doorgeven via e-mail.
 
Geen tijd om zelf te bakken, maar wil je toch bijdragen? Kom dan gezellig langs tijdens de pauzes. Houd er rekening mee dat er alleen contant betaald kan worden.
 
Ps; het wordt gewaardeerd als je op die dag iets roze draagt 😊 #whoruntheworldgirlssss
 
Mariem Ben Salah

Bake sale
Schoolontbijt

Met honger op school?

Vlak voor de vakantie ontvingen we een dringend bericht van een ouder wiens gezin het financieel zwaar heeft. Hierdoor komt het helaas voor dat hun kind vaak zonder eten op school zit. We hebben besloten te stoppen met het schoolontbijt, omdat niet alle leerlingen hier goed mee omgingen en we twijfelden of we degenen die het het meest nodig hadden wel bereikten.

Echter, deze noodkreet heeft ons aangemoedigd om opnieuw na te denken over hoe we deze groep leerlingen kunnen helpen/bereiken. Uit een eerdere oproep aan mentoren om signalen van leerlingen door te geven, hebben we nog geen concrete informatie ontvangen. Nu de oudergesprekken hebben plaatsgevonden, wil ik jullie vragen of er tijdens deze gesprekken signalen zijn opgevangen over leerlingen die mogelijk ook behoefte hebben aan ondersteuning op dit gebied. Samen met Remco en Barbara zorgen wij er dan voor dat de betreffende leerlingen dagelijks een ontbijt/tussendoortje zullen ontvangen in hun kluisje. Uiteraard zullen wij hier zo discreet mogelijk mee omgaan.

Mariem Ben Salah

Werkzaamheden aan de VPN verbinding, in de meivakantie

tav collega’s die (wel eens) vanuit huis werken in Synergy of Exact

In de meivakantie worden op dinsdag 30 april 2024 door Dustin werkzaamheden uitgevoerd tbv de toegang tot onze systemen vanuit huis, met Always on VPN. Hierdoor zal het op genoemde datum tussen 08:30 uur en 12:30 uur niet mogelijk zijn om remote in te loggen.

Wout

Comenius Lyceum Amsterdam
Jacob Geelstraat 38
1065 VT Amsterdam

020 614 0305
comenius@comeniuslyceum.nl
comeniuslyceum.nl