Zaterdag 9 april was de grote nationale finale van de duurzaamheidsolympiade Inespo. Van het Comenius Lyceum deden 2 tweetallen mee met een innovatief idee. Amreen en Mert uit 3B probeerdenDSC_1926 (Medium) een finaleplek in de internationale finale (ook in Nederland, toevallig) te veroveren met hun idee om met dynamo’s middels een kleppensysteem afvalwater van douche, toilet, etc. elektriciteit te laten genereren om zo afvalwater te gebruiken als stroomvoorziening voor bijvoorbeeld lampen in een flatgebouw. Marjan en Betül deden dat met hun plan om DSC_1930 (Medium)geluidsschermen langs de snelwegen te voorzien van turbines die geluid en wind van auto’s om te zetten in stroom voor electrische auto’s.
In het duurzame gebouw van ASR-verzekeringen in Utrecht verzamelden zich zo’n 60 groepjes scholieren uit heel Nederland om de 30-koppige jury te overtuigen van hun idee en zo af te mogen reizen naar de internationale finale. Helaas vielen onze tweetallen niet in de prijzen met hun geweldige ideeën.
Het was afzien voor hen, lang wachten en veel praten met juryleden, evenals voor de meegereisde ouders. Ondanks dat ze geen finalewinst hebben binnengehaald, zijn deze 4 leerlingen helden van onze school. Ze mogen enorm trots zijn op hun inzet en harde werken, hun creativiteit en hun presentatievaardigheden. Deze leerlingen vinden geheid een studie en baan waar ze al hun vaardigheden in kwijt kunnen, ieder bedrijf zou zulke creatieve geesten willen hebben.
Hun tastbare presentaties (dus zonder de geweldige computeranimaties en prezi) krijgen de komende tijd een mooi plekje in de school, zodat iedereen kan zien wat deze leerlingen hebben gepresteerd. Ik ben, wij zijn heel erg trots op hen.
Eelko Kruse